نان سوروک (نان سنتی یزد)

زمان آماده سازی
90 دقیقه
زمان پخت و پز
30 دقیقه
سطح آشپزی
متوسط
مناسب برای
6 نفر
وعده غذایی
صبحانه
ارسال شده توسط
ارسال شده در
550 گرم
آرد
1 1/3 پیمانه
آب ولرم
1/2 ق غذاخوری
شکر سفید
1/2 ق غذاخوری
پودر خمیر مایه
1/2 ق چایخوری
نمک
1/2 ق چایخوری
زعفران ساییده
0 به میزان لازم
روغن کنجد
نان سوروک (نان سنتی یزد)

نان سوروک که در میان زرتشتیان یزد سیرُگ یا سیرو نامیده می شود نوعی نان روغنی است که در استان یزد پخت می شود. مواد تشکیل دهنده این نان آرد نان سنگک، آب، شکر، نمک، تخم گشنیز، گل‌رنگ و مایه خمیر است که در روغن ارده سرخ می شود. این نان با شکر و یا بدون شکر با پنیر مصرف می شود.

نان سوروک یک نوع نان روغنی است که در استان یزد تهیه می‌شود و بیشتر، آن را پنج شنبه شب‌ها آماده می‌کنند و به یاد رفتگان خود برای دوستان و آشنایان می‌برند . البته این نان فقط مخصوص این امر نیست چرا که این نان را در شب نشینی‌های دوستانه هم دسته جمعی پخت می‌کردند و در کنار هم از آن لذت می‌بردند . نان سوروک نان بسیار خوشمزه و سالمی است چون با روغن کنجد درست می شود مخصوصاً اگر داغ باشد ولی سردش هم خوشمزه است. در اصل روی آن شکر می‌ریختند ولی برخی آن را با پنیر و سبزی دوست دارند.

مسلمانان یزد معمولاً سورُک را پنج شنبه شب‌ها آماده می‌کنند و به یاد رفتگان خود به عنوان خیرات برای دوستان و آشنایان می‌برند. زرتشتیان سیرُگ را برای سفره های مراسم ها و جشن های آیینی و سوگواری تهیه می کنند. اما نحوه مصرف آن در جشن ها و سوگواری ها متفاوت است. در جشن ها روی سیرُگ شکر می ریزند یا با پشمک سرو می کنند اما در سوگواری بدون شکر با حلوا یا تخم مرغ مصرف می شود. این نان یکی از اجزای اصلی سفره گاهنبار محسوب می شود.

اصل این رسپی با گل رنگ تهیه می شود که زعفران جایگزین آن شده است.

  1. ابتدا شکر و مایه خمیر را با 1/3 از مقدار ذکر شده آب ولرم مخلوط می‌کنیم. سپس آن را در محیط گرم به مدت ۱۵ دقیقه قرار می‌دهیم تا به عمل آید.
  2. آرد و باقیمانده آب ولرم و نمک را مخلوط می‌کنیم.
  3. زعفران را با 2 قاشق غذاخوری آب دم کرده و به آن مخلوط نمک و آرد اضافه می‌کنیم و خوب ورز می‌دهیم.
  4. در آخر مخلوط شکر و مایه خمیر را به آن اضافه می‌کنیم و حدود ده دقیقه آن را ورز می‌دهیم. در کنار دستمان آرد اضافه می‌گذاریم تا اگر نیاز شد تا زمانی که خمیر به دست نچسبد از آن استفاده کنیم سپس بعد روی آن را می‌کشیم و در جای گرم (مثلاً زیر پتو) قرار می‌دهیم.
  5. حدوداً یک ساعت بعد به آن سری می‌زنیم اگر جای انگشت‌مان روی خمیر ماند یعنی ورآمده است. بعد مجدداً خمیر را ورز می‌دهیم و چانه می‌گیریم و مجدداً نیم ساعت دیگر کنار می‌گذاریم تا وربیاید. با وردنه چانه‌ها را با ضخامت حدود نیم سانتی‌متر پهن می‌کنیم.
  6. وغن کنجد (همان روغن ارده است) را در تابه می‌ریزیم تا داغ شود و نان را در ماهیتابه می‌اندازیم. وقتی یک طرف آن طلایی شد آن را بر می‌گردانیم. صبر می‌کنیم تا سمت مقابل هم طلایی شود.
  7. در قدیم وسط نان را کمی شکر می‌ریختند ولی بدون شکر با پنیر هم خیلی خوشمزه است.
  8. نکته: می توان تخم گشنیز را هم آسیاب کنید و به مخلوط آرد اضافه کنید.

برای نظر دادن اولین نفر باشید!

شما باید logged in تا بتوانید نظر خود را ارسال نمایید.