نان برنجی کرمانشاهی

زمان آماده سازی
320 دقیقه
زمان پخت و پز
20 دقیقه
سطح آشپزی
متوسط
مناسب برای
10 نفر
وعده غذایی
شیرینی
ارسال شده توسط
ارسال شده در
500 گرم
آرد برنج
200 گرم
شکر سفید
1 عدد متوسط
تخم مرغ
200 گرم
کره
1/2 فنجان
گلاب
1/2 ق چایخوری
زعفران ساییده
0 به میزان لازم
تخم خشخاش
نان برنجی کرمانشاهی

نان برنجی نام یک نوع شیرینی محلی و سوغات شهرهای قزوین و کرمانشاه، و در گستره‌ای کمتر، درچند شهر دیگر ایران است.

در تهیه نان برنجی که شهرت خاصی در میان ایرانگردان و ایرانیان دارد از آرد برنج، آرد گندم، پودر شکر، روغن جامد، تخم مرغ، گلاب و هل استفاده می‌شود. نان برنجی انواع گوناگونی نیز دارد که از آن میان می‌توان به نان برنجی ساده و نان برنجی زعفرانی اشاره کرد. نان برنجي يا كلوچه برنجي را از تركيب آردبرنج، شكر، تخم مرغ، روغن حيواني، زعفران، هل، آب، گلاب و دانه حرفه تهيه مي كنند.

نان برنجی، اصلی‌ترین سوغات کرمانشاهیان، در هفتمین اجلاس سراسری شورای سیاستگذاری ثبت آثار معنوی کشور که در شهر شاهرود برگزار شد، به ثبت ملی رسید.

تاریخچه نان برنجی کرمانشاهی

  • شهر کرمانشاه به سبب اینکه در مسیر جاده ابریشم و در مسیر راه کربلا قرار داشته و به همین دلیل مسافران و زائران فراوانی به این شهر رفت‌وآمد داشته‌اند، به فکر پخت ماده‌ای بوده‌اند که هم ماندگاری بالایی داشته باشد و هم جنبه غذایی بالایی. به همین دلیل مردم این خطه سعی در تهیه شیرینی از جنس خوراک اصلی مسافران و زائران کردند که از برنج تشکیل می‌شود. نان برنجی کرمانشاهی همواره مورد توجه ویژه گردشگران و میهمانان ورودی به این استان قرار می گیرد.
  • قدمت و پیشینه نان برنجی کرمانشاهی به ۱۵۰ سال پیش و زمان حکومت قاجار بازمی‌گردد و از ۱۵۰ سال پیش به بعد یکی از سوغات معروف کرمانشاه است.
پیشکسوتان این فن
  • از پیشکسوتان نان برنجی پزی کرمانشاه می‌توان به افرادی چون «امیرعلی جعفری» معروف به «کلوچه پز»، «رضا شکرریز»، ان «علی اشرف شکرریز»، «محمدصادق و محمدابراهیم منتظری»، «عبدالله زاده» و «مسعود مطهری» اشاره کرد که زمینه تولید انبوه نان برنجی را فرهم کردند
  • گفته می‌شود که از میان پیشکسوتان نان برنجی پز، آن‌ها که دارای اعتقادات مذهبی بوده‌اند در هنگام دست زدن به خمیر نان برنجی، وضو می‌گرفته‌اند.

در این رسپی نان برنجی کرمانشاهی آموزش داده شده است.

برای تهیه نان برنجی کرمانشاهی در صورت مشکل داشتن در تبدیل واحد ها، از سایدبار سمت چپ این صفحه استفاده نمایید.

  1. در انتخاب آرد برنج باید دقت داشته باشید که سفید رنگ و خوش عطر، نرم و تهیه شده از برنج ایرانی باشد. طعم نان برنجی‌هایی که با برنج‌های غیر ایرانی تهیه می‌شود به خوشمزگی نوع اصیل آن نخواهد شد.
  2. ابتدا آرد برنج را الک می‌کنیم. آرد را با کره که با حرارت غیر مستقیم ذوب کرده ایم، مخلوط کرده و کمی آن را ورز می‌دهیم تا روغن در آرد حل شود.
  3. شکر را در نصف پیمانه آب حل کرده و روی حرارت قرار می‌دهیم تا بصورت شربت درآید.
  4. بعد از سرد شدن شربت، آن را به آرد اضافه می‌کنیم. زعفران را نیز با 1-2 ق غذاخوری آب دم می کنیم.
  5. تخم مرغ را به همراه زعفران و گلاب به مخلوط آرد اضافه می‌کنیم و خمیر را ورز می‌دهیم.
  6. خمیر را مدت ۵ ساعت در جای مناسبی با دمای معتدل قرار می‌دهیم و روی آن با پارچهٔ تمیزی می‌پوشانیم. خمیر را نباید در یخچال بگذاریم، ولی در گرما هم نباشد.
  7. فر را با دمای 170 درجه سانتیگراد روشن می کنیم تا گرم شود.
  8. بعد از ۵ ساعت آن را مجدداً کمی ورز می‌دهیم. یک تکه کوچک از آن را در دست فشار داده تا با گرمای دست کمی نرم شود بعد مابین دو کف دست غلتانده تا گرد شود در آخر در گودی کف دست کمی فشار می‌دهیم تا کمی باز شود تا موقع زدن مُهر ترک نخورد. مهر را در آرد برنج فرو کرده تا به خمیر نچسبد.
  9. شیرینی های کوچک را با کمی فاصله از هم روی سینی فر که کمی چرب کرده ایم چیده روی آن را با مُهر نقش می‌اندازیم.
  10. چند دانه خرفه (سیاه دانه) روی شیرینی‌ها می‌ریزیم و در سینی فر می‌چینیم.
  11. شیرینی‌ها را در طبقه وسط فر به مدت ۲۰ دقیقه می‌پزیم. رنگ شیرینی‌ها نباید تغییر کند. بعد از درآوردن از فر کمی صبر می‌کنیم تا سرد شود سپس آن را در ظرف می‌چینیم.

برای نظر دادن اولین نفر باشید!

شما باید logged in تا بتوانید نظر خود را ارسال نمایید.