اخیراً درباره ی خوردن آجیل ، زیاد بحث می شود زیرا دانه هایی مثل آجیل، منابع خوبی از اسیدهای چربی ضروری می باشند.درحالیکه در بعضی از کتاب ها گفته می شود خوردن آجیل را محدود کرده و یا از آن پرهیز کنید.
مطالب این گونه کتاب ها ، درباره ی عدم مصرف آجیل، شامل حال افراد زیر است:
۱- کسانی که بخواهند وزن خود را کاهش دهند.
۲- دیابت خود را کنترل کنند.
۳- چربی خون ( کلسترول) خود را کاهش دهند.
۴- کسانی که بیش از نیاز بدنشان، انرژی دریافت می دارند.
این گونه افراد باید مصرف آجیل را محدود و یاحتی از خوردن آن، خودداری کنند زیرا چربی ها فشرده ترین منبع انرژی هستند( یعنی با مقدار کم، انرژی زیادی به بدن می رسانند).اگر می خواهید وزن خود را کاهش دهید بایستی مصرف روغن ها و چربی های اضافه شده به غذا و غذاهای پر چرب را محدود کنید.
تمامی دانه ها دارای مقدار زیادی پروتئین، املاح، ویتامین، فیبر و رنگدانه های گیاهی هستند. همچنین روغن های گیاهی و کربوهیدرات موجود در آنها، منبع انرژی خوبی جهت نیاز کودکان می باشند.
دانه هایی مثل آجیل، زیتون، ذرت، پنبه دانه، دانه کتان و لوبیای سویا دارای مقادیر زیادی چربی های غیر اشباع چند گانه( پلی) و مونو( با یک باند دو گانه) می باشند.
چربی های غیر اشباع پلی نیز مقادیر مختلفی از اسیدهای چرب ضروری امگا -۳ و امگا-۶ را دارند.اسیدهای چرب غیر اشباع ، باعث کاهش کلسترول خون می شوند. همچنین مصرف اسیدهای چرب غیر اشباع در زنان باردار باعث ارتقای ضریب هوشی و تکامل سیستم عصبی کودکان می شود.مقادیرمناسب و کافی هر یک از این دانه ها، ۱ تا ۳ قاشق غذا خوری در روز است .
هر قاشق غذا خوری آجیل، ۱۰۰ کالری انرژی دارد و هر۱ پوند( تقریباً ۴۵۰ گرم) بادام زمینی دارای ۲۲۰۰ کالری انرژی است . به همین دلیل به کسانی که قصد کاهش وزن را دارند توصیه می شود از خوردن آجیل پرهیز کنند.
برای بیشتر افراد ، خوردن تنها ۱ قاشق غذا خوری بادام زمینی یا بادام شور مشکل است. اما بهتر است زیاد آجیل نخورید و حتی خوردن دانه های طعم دهنده ای مثل کنجد، خشخاش، زیره سیاه و سبز، رازیانه و یا دانه های فاقد طعم مثل دانه کتان را محدود کنید.
البته می توان گفت آجیل شور برای ورزش های سخت و طولانی مدت ، مثل دوچرخه سواری ودویدن، خوردنی مطلوبی است زیرا به آسانی حمل می شود و مقدار قابل توجهی انرژی متراکم دارد و همچنین نمک آنها و مایعاتی که به همراه آن نوشیده می شود ، بدن ورزشکار را از کم آبی(دهیدراته شدن) حفظ می کند.
۶ اشتباه رايج درباره آجيل
۱- بعضيها خيال ميكنند آجيل ارزش غذايي ندارد و به قول معروف، شكمپركن است!
اصلا اينطور نيست! آجيل منبع سرشاري از پروتئين، آهن، روي، كلسيم، پتاسيم و بسياري ديگر از مواد معدني و ويتامينهاي آنتياكسيدان است.
۲- بعضيها فكر ميكنند چربي آجيل، سلامت قلب را تهديد ميكند
البته آجيل چرب است، اما چربياش از نوع اشباعنشده است كه كلسترول خون را پايين ميآورد و خطر بيماريهاي قلبي و عروقي را كم ميكند. اغلب مغزهاي موجود در آجيل شامل ۹۰ درصد اسيدهاي چرب اشباعنشده هستند.
۳- برخي ميگويند آجيل سرطانزاست
برعكس! انواع آجيل حاوي آنتياكسيدانهايي است كه باعث كاهش خطر ابتلا به سرطان ميشود. اين آنتياكسيدانها از اكسيدشدن و تخريب سلولها و بروز بيماريهايي مانند ديابت هم جلوگيري ميكنند. البته ديابتيها براي مصرف آجيل بايد ميزان تقريبي انرژي و كربوهيدرات آجيل مصرفي روزانه خود را محاسبه كنند و آن را از كل كالري و كربوهيدرات دريافتي روزانهشان كم كنند.
۴- بعضيها هم از آنور بام ميافتند و ميگويند آجيل هيچ ضرري براي بدن ندارد!
اين هم اشتباه است! بالاخره آجيلها پركالري هستند و هر گرم آجيل، لااقل ۵ كالري انرژي غذايي توليد ميكند. از نظر ارزش تغذيهاي، يك نعلبكي آجيل تقريبا ۶۰۰ كالري انرژي غذايي دارد؛ يعني معادل ۲ بشقاب برنج! و به همين دليل توصيه ميشود مصرف آجيل و مغزهها به عنوان ميانوعده و در حد متعادل باشد. وجود چربيهاي متراكم در انواع آجيل در افزايش وزن و بروز چاقي موثر است. ضمن اينكه آجيل، سلامت دندانها را هم به خطر مياندازد و بعضي از محتويات آجيل، مانند بادام زميني، براي بعضي افراد به شكل آلرژن عمل ميكند و حساسيتزا هستند. افرادي كه به بادامزميني يا به ديگر اقلام موجود در آجيل حساسيت داشته باشند، با مصرف آن دچار واكنشهاي حساسيتي ميشوند كه اين واكنشها در بعضي از موارد ميتواند بسيار شديد و حتي كشنده باشد. به همين خاطر توصيه ميشود اين قبيل افراد از خوردن آجيل يا آن اقلام خاص چشمپوشي كنند. ضمنا افراد مبتلا به آسم هم بايد از خوردن آجيل و خشكبار به طور كلي پرهيز كنند.
۵- ميگويند فشارخونيها بايد قيد تمام انواع آجيل را بزنند
نه! به فشارخونيها توصيه ميشود در صورت تمايل به مصرف آجيل، تا حد ممكن از آجيلهاي خام استفاده كنند و دور آجيلهاي بوداده و شور را خط بكشند. آجيل اگر به اندازه و به عنوان منبع تامينكننده بخشي از انرژي غذايي روزانهمان مصرف شود، ضرر كه ندارد هيچ، مفيد هم هست. اما بيماران مبتلا به فشارخون بالا بايد حسابي مواظب باشند چون تحقيقات نشان داده مصرف آجيلهاي شور ميتواند در افراد مبتلا به فشار خون بال، منجر به شوك ناگهاني و ايست قلبي شود.
۶- خيليها موقع خريد آجيل، پستههاي لبخندان را ترجيح ميدهند!
ميدانيد پستهها را چطوري لبخندان ميكنند؟ اولش، آنها را ميريزند در ظرف آبگرم تا پستهها حسابي باد كنند و بعدش بلافاصله ميريزندشان توي ظرف آب سرد تا به قول خودشان، پوست پسته بتركد. اما اين شوك حرارتي (اختلاف دماي ناگهاني)، روي كيفيت پسته تاثير منفي ميگذارد و علاوه بر آن، موجب نم كشيدن پسته ميشود. خلاصه اينكه پستههاي لبخندان هم ارزش غذاييشان پايينتر است، هم زودتر فاسد ميشوند. حتي تخمههاي لبخندان هم انتخاب مناسبي نيستند؛ چون مغز تخمه وقتي در مجاورت هوا قرار ميگيرد، علاوه بر طعم، كيفيتش را هم از دست ميدهد و زودتر از انواع دربسته فاسد ميشود.
برای نظر دادن اولین نفر باشید!
شما باید logged in تا بتوانید نظر خود را ارسال نمایید.