ته دیگ نخورید
یک کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه حرارت دیدن کربوهیدرات منجر به ایجاد ترکیب آکریلامید میشود، گفت: این ترکیب بسیار خطرناک و سرطان زا است.
زهرا احدی در گفت و گو با ایسنا گفت: خوردن نان برشته و نیم سوخته، ته دیگ، چیپس و غذاهای سرخ کردنی به دلیل ایجاد ترکیب آکریلامید سرطانزا هستند.
احدی افزود: دود سیگار، قهوه حرارت دیده و برشته شده، بیسکویتها، سوسیس و غلاتی که بالای ۱۲۰ درجه حرارت میبینند نیز حاوی آکریلامید هستند.
ته دیگ نخورید
وی تصریح کرد: توصیه میشود که مراقب حرارت دیدن بیش از حد کربوهیدراتها باشیم و از خوردن موادغذایی ذکر شده مانند نان نیمسوخته، چیپس وسایر منابع آکریلامید پرهیز کنیم.
وی در توضیح ترکیب شیمیایی آکریلامید گفت: اکریلامید یک ترکیب اسیدی و مضر است که فرمول آن C۳H۵NO است و در اثر حرارت دیدن کربوهیدراتها با دمای بالا ایجاد میشود.
وی آکریلامید را جزو ترکیباتی برشمرد که توسط سیستم سلامت و غذای بسیاری از کشورها ممنوع شده است و نباید در مواد غذایی وجود داشته باشد.
این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه در مدلهای حیوانی آکریلامید جزو ترکیبات سرطانزا است، تصریح کرد: این ترکیب حتی از طریق پوست جذب میشود و در ایجاد سرطان های غدد آدرنال، تیروئید، ریهها وبیضه و غدد جنسی تأثیر دارد.
احدی ادامه داد: در مواقعی که تماس با آکریلامید زیاد باشد در کبد، کلیهها، بیضهها و طحال تجمع پیدا میکند و بسیار مضر است.
بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران، با اشاره به ضرورت جلوگیری از ته دیگ سیب زمینی برشته شده، گفت: تهدیگ سیب زمینی در صورت طبخ نامناسب سرطانزا میشود.
ته دیگ نخورید
هشدار به علاقمندان ته دیگ سیب زمینی
دکتر«بهادر حاجیمحمدی» در گفتوگو با ایسنا- با اشاره به اینکه در کشور ما سه نوع ته دیگ لذیذ و پرطرفدار وجود دارد، اظهار کرد: این سه نوع شامل تهدیگ برنج، تهدیگ نان و تهدیگ سیب زمینی است.
وی با بیان اینکه ته دیگ سیب زمینی در صورت طبخ نامناسب میتواند سرطانزا باشد، گفت: هنگامی که اغذیه غنی از کربوهیدارات طی زمان مدیدی در معرض دماهای بالای ۱۲۰ درجه سانتی گراد قرار میگیرند، سم سرطانزای آکریلامید در آنها تولید میشود.
رییس مرکز تحقیقات سلامت و ایمنی غذای دانشگاه علوم پزشکی یزد، با اشاره به اینکه سم آکریلامید یکی از عوامل ابتلا به ناباروری و سرطان است، افزود: به طور کلی خطر سرطانزایی در اثر حرارت بیش از حد همه انواع ته دیگها وجود دارد.
وی دلیل بیشتر بودن احتمال خطر سرطال و ناباروری در تهدیگ سیبزمینی را ترکیبات موجود در آن دانست و بیان کرد: مقدار قندهای پیش ساز سم آکریلامید در سیب زمینی بسیار بیشتر از برنج یا گندم است.
حاجی محمدی تصریح کرد: خطر سرطانزایی و ناباروری در اثر طبخ نامناسب تهدیگ سیب زمینی، بیشتر از تهدیگ نان یا تهدیگ برنج است.
ته دیگ نخورید
وی در ادامه با بیان اینکه هدف از اعلام این خبر منع مصرف سیب زمینی نیست، گفت: استفاده از حرارت ملایم در حین طبخ یکی از ضرورت های اجرایی در پخت و پز است و تهدیگی مناسب است که قهوهای رنگ باشد.
بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران، در پایان با اشاره به اینکه برشته شدن بیش از حد تهدیگ مهمترین عامل خطر است، خاطرنشان کرد: اگر رنگ تهدیگ سیب زمینی طلایی روشن باشد، خطری وجود ندارد، اما هر چه رنگ تهدیگ سیب زمینی تیرهتر باشد احتمال وجود سم آکریلامید بیشتر است./ منبع: عصر ایران
ته دیگ نخورید
برای نظر دادن اولین نفر باشید!
شما باید logged in تا بتوانید نظر خود را ارسال نمایید.