اثرات مصرف اسیدهای چرب امگا ۶
با وجود تحقیقات بسیار درباره اثرات مثبت مصرف اسیدهای چرب غیراشباع بر سلامت دستگاه قلب و عروق، دانشمندان هنوز درباره اثرات مصرف اسیدهای چرب امگا- ۶ در حال بحث و بررسی هستند.
متخصصان تغذیه بر ضرورت مصرف اسیدهای چرب امگا برای سلامت قلب و عروق تأکید میکنند و تحقیقات بسیاری در این زمینه انجام شده است.
آنها همچنین عنوان میکنند که مصرف چربیهای اشباع و اسیدهای چرب ترانس برای سلامت دستگاه قلب و عروق بسیار مضر است و توصیه میکنند که مصرف این گونه چربیها در رژیم غذایی به حداقل برسد. ولی، با وجود تحقیقات بسیار درباره اثرات مثبت مصرف اسیدهای چرب غیراشباع بر سلامت دستگاه قلب و عروق، دانشمندان هنوز درباره اثرات مصرف اسیدهای چرب امگا- ۶ در حال بحث و بررسی هستند و تحقیقات بسیاری در حال انجام است.
درباره این که آیا این اسیدهای چرب برای بدن و دستگاه قلب و عروق اثرات مثبت دارند یا خیر، بحث و گفتوگوهای فراوانی وجود دارد که دانشمندان در حال انجام تحقیقات برای درک بیشتر این مسئله هستند.
در واقع، ماهیت اسیدهای چرب امگا-۶ در این بین اهمیت دارد که باعث میشود دانشمندان نتوانند به نظرات دقیقی درباره آنها دست پیدا کنند.
لینولئیک اسید (LA) و آراشیدونیک اسید (AA) دو بخش مهم تشکیل دهنده اسیدهای چرب امگا- ۶ هستند. LA در روغنهای گیاهی یافت میشود و مهمترین و اساسیترین اسید چرب امگا- ۶ مصرفی ماست. دومی در گوشتها، تخم مرغ و بعضی ماهیها یافت میشود. درحالیکه ۸۵ تا ۹۰ درصد امگا-۶ مصرفی ما LA میباشد، بحث بر سر کاهش مقادیر مصرفی اسیدهای چرب امگا-۶ و به تبع آن LA، به دلیل ویژگیهای خاص آن است که به بروز التهاب کمک میکند و بروز التهاب با بروز بیماریهای قلبی در ارتباط است.
تحقیقی که به تازگی انجام شده و نتایج آن در نشریه «گردش خون» به چاپ رسیده، نکاتی را در بردارد که تعدادی از آنها را در زیر میخوانید:
LA میتواند بر لیپیدهای خون تأثیر بگذارد
پس از این که شرکتکنندگان در این پژوهش به جای مصرف اسیدهای چرب اشباع از اسیدهای چرب امگا-۶ استفاده کردند، میزان کلسترول بد خون آنها (LDL) 18 میلی گرم در دسی لیتر کاهش یافت.
مصرف اسیدهای چرب امگا-۶ با کاهش میزان خطر بروز بیماریهای قلبی- عروقی همراه است
مطالعهای که به وسیله انستیتوی ملی قلب، ریه و خون خانواده انجام شده، نشان میدهد که پس از مصرف LA به اندازه ی ۸/۱ درصد کل کالری دریافتی، ریسک بروز بیماریهای قلبی- عروقی بیش از وقتی بود که آزمودنیها به اندازه ۳/۵ درصد کل کالری دریافتی اسیدهای چرب امگا- ۶ مصرف میکردند و این نشان دهنده اثرات مثبت مصرف این اسیدهای چرب بر تأمین سلامت دستگاه قلب و عروق است.
مصرف اسیدهای چرب امگا-۶ در کاهش خطر بروز بیماریهای عروق کرونر هم مفید است
یک پژوهش نشان داده است که جایگزین کردن چربیهای اشباع با اسیدهای چرب امگا-۶ (به اندازه ۱۰ تا ۲۱ درصد کل کالری دریافتی)، میزان خطر ابتلا به بیماریهای عروق کرونر (CHD) را ۲۴ درصد کاهش میدهد.
چه مقدار امگا- ۶ مصرف کنیم؟
همان طور که تحقیقات دانشمندان نشان میدهد، کارشناسان مصرف چیزی بیش از مقدار لازم برای رفع نیاز به امگا- ۶ را توصیه میکنند. آن طور که از تحقیقات برمیآید، دانشمندان توصیه میکنند که بین ۵ تا ۱۰ درصد از کل انرژی دریافتی بدن از اسیدهای چرب امگا- ۶ تأمین شود تا اثرات مثبت خود را در کاهش میزان خطر بروز بیماریهای قلبی نشان دهد.
مردم چه کار کنند؟
در حالی که این اعداد و ارقام برای کارشناسان تغذیه مفید است، مردم به دنبال راهی عملی هستند تا این اسیدهای چرب را در رژیم غذایی خود بگنجانند. نخستین قدم این است که اسیدهای چرب امگا-۶ را به جای چربیهای اشباع جایگزین کنیم. پاملا نیسویچ، متخصص تغذیه و مشاور تغذیه در مرکز پزشکی کودکان در دیتون در اوهایو، میگوید: «راهحلها و اعمال تغییرات ساده در سبک تغذیه میتواند شما را به یک رژیم غذایی سالم برساند که به وسیله آن خواهید توانست درست و سالم غذا بخورید و بدنتان را در برابر انواع بیماریها محافظت کنید».
چه مخاطب این کارشناس تغذیه بزرگسال باشد، چه کودک و چه نوجوان، او برای افزودن این اسیدهای چرب سالم به رژیم غذایی و جایگزین کردن آنها به جای چربیهای مضر، راهحلهای زیر را ارائه میدهد.
روغن مصرفی خود را عوض کنید
روغنهایی مانند روغن سویا، ذرت و روغن گلرنگ مصرف کنید و برای اضافه کردن مقادیر بیشتری LA به غذایتان از روغن دانه سویا استفاده نمایید.
کره را کنار بگذارید
کره مقدار فراوانی روغن اشباع در خود دارد و استفاده از روغنهای گیاهی که اسیدهای چرب چند غیر اشباعی دارند، سالمتر است و میتوان از آنها در پخت و پز استفاده کرد. میزان مصرف کره در وعده صبحانه را نیز باید محدود نمود.
سالاد سالمی درست کنید
میتوانید روی سالاد روغن زیتون یا روغن کانولا بریزید و در آن از قطعات گردو یا دانهها و دیگر مغزها استفاده کنید.
هم امگا- ۶ و هم امگا-۳
این متخصص تغذیه به مراجعانش پیشنهاد میکند که رژیم غذایی خود را به دقت بررسی کنند. تحقیقات، مصرف اسیدهای چرب امگا- ۶ را به اندازه مصرف اسیدهای چرب امگا- ۳ توصیه نمیکند، پس از غذاهایی که هم از لحاظ اسیدهای چرب امگا- ۳ غنی باشد و هم به حفظ سلامت قلب و عروق و پیشگیری از بروز بیماریهای عروق کرونر کمک کند، استفاده نمایید. ماهی و دانهها منابع حاوی امگا- ۳ هستند.
متخصصان توصیه میکنند که میزان مصرف اسیدهای چرب امگا-۳ باید با میزان مصرف اسیدهای چرب امگا- ۶ تفاوت داشته باشد./ بخش تغذیه و آشپزی تبیان
اثرات مصرف اسیدهای چرب امگا ۶
2 cنظرات
شما باید logged in تا بتوانید نظر خود را ارسال نمایید.